Veliki servis jeftino

VELIKI SERVIS

"<yoastmark

Veliki servis Jeftino- za sledeće modele:

Alfa Romeo, Audi, Bmw, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot (Pežo), Renault (Reno), Seat, Škoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo

Veliki servis jeftino.

Šta je to?

Veliki servis je obavezna stvar kod redovnog održavanja automobila. Postoji više stavova i mišljenja na kojoj kilometraži raditi veliki servis, koje delove zameniti a koje ne. Takođe od kog proizvođača kupovati delove, isplati li se kupovati skupe delove. Da li menjati i one delove koji ne pokazuju znakove potrošenosti i habanja/zamora…

VELIKI SERVIS ZUPCATI KAIS/ROLER/SPANER/PUMPA ZA VODU

Veliki servis jeftino – cena

Od 8.500din do 30.000din.

Može i mnogo manje od toga, a može i mnogo više. U zavisnosti šta se sve menja – npr. serviser proveri/pogleda španer, roler, kaiš, i proceni da su u redu i ne želi da ih menja. Neki od vlasnika vozila ne želi da menja pumpu za vodu, dok je naš predlog da se vodena pumpa zameni jer novi set zupčenja optereti ležaj i zaptivni semering pumpe pa dolazi do curenja rashladne tečnosti. Međutim, ovi delovi mogu da budu ispravni u tom trenutku i da rade bez problema još npr. 20.000km , ali šta će biti za 30.000 km ?

Cene velikog i malog servisa sa delovima mogu znatno da se razlikuju. Kada dodamo „ruke“, tj. rad majstora – uglavnom oko 5000 din, ali može da bude i 10.000 din za komplikovanije motore.

vodena pumpa jeftino

vodena pumpa

Vodena pumpa da li je potrebno da se zameni?

Ovo je opet odluka vlasnika vozila i majstora.  Neki kažu da su pumpe za vodu (tj. rashladnu tečnost – antifriz) generalno lošeg kvaliteta i da ih treba menjati na svakom velikom servisu, drugi tvrde da nema potrebe ako se proveri, tj. ako nigde ne curi, ne zuji/bruji i slično. Ako je auto relativno nov i ima još uvek pumpu za vodu ugrađenu u fabrici, onda je verovatno dobrog kvaliteta i može da preživi par velikih servisa, mada i to zavisi od kilometraže na kojoj se veliki servis radi.

Veliki servis jeftino

Treba pratiti i preporuku proizvođača, ali i savete majstora i drugih vozača koji imaju takav automobil, kako bi se predupredila veća šteta. Npr. kupili ste nov auto – pumpa za vodu otkaže nakon isteka garantnog roka po kilometraži (npr. nakon 130.000 km)

Šta onda? Morate sami da snosite troškove popravke.

Na vama je odluka – u praksi ima mnogo različitih primera, tako da ne možemo da vam damo konkretan savet. Neki vozači su imali „krvave“ probleme zbog otkazivanja pumpe, dok je drugima uvek radila perfektno iako su kupovali najjeftiniju.

set zupcastog kaisa

set zupcastog kaisa

Da li je posle kupovine polovnjaka obavezno uradite veliki servis ?

Vlasnici vozila koji nisu u mogućnosti da sigurno utvrde kako je veliki servis odrađen I na kilometraži za koju prodavac tvrdi da jeste, obavezno neka urade veliki servis nakon kupovine automobila.Servisna knjižica se lako moze falsifikovati tako da ni ona nije merilo I sigurnost odrađenog velikog servisa., a cena velikog servisa nije baš mala stavka I prodavac može da pokuša da vas ubedi da veliki servis odrađen I ne treba ga se radi još narednih 50.000 kilometara sto znatno utiče na cenu I odluku o kupovini automobile.

Veliki servis jeftino

Ušteda po ovom pitanju vrlo lako može da se pretvori u veliku štetu. Postoji mogućnost da pukne zupčasti kaiš roler ili španer (zatezač) Može da procurI ili blokira pumpa za vodu (vodena pumpa), što može da dovede do prokuvavanja rashladne tečnosti i izbacivanja iste iz sistema za hlađenje, do krivljenja glave motora i pratećih oštećenja, kao i do kidanja zupčastog kaiša. U takvim slučajevima, popravka je često neisplativa, već se ugrađuje drugi motor.

Pregled zupčastog kaiša – Odokativno

Često vlasnici ili serviseri pregledaju zupčasti kaiš i delove zupčastog seta pa dođu do zaključka da nema potrebe menjati jer  ne deluje istrošeno, iako mu je stiglo vreme za zamenu prema pređenoj kilometraži ili vremenu koje je proveo ispod haube motora u automobilu. Ovo je jako rizično I  opasno pošto kaiš može da deluje očuvano, ali je u stvari izgubio karakteristike neophodne da bi pouzdano obavljao svoju funkciju.

Zamena svećice na velikom servisu?

Ne menjaju se, već je njih potrebno proveravati i menjati nakon određene kilometraže, bez obzira na mali ili veliki servis, mada ih nije na odmet proveriti i tada.

Kakva ulogu imaju zupčasti kaiš i lanac razvoda ?

Oni vezuju radilicu ( kolenasto vratilo), sa klipovima, tj. klipovi je okreću; sa bregastom osovinom koja kontroliše rad usisnih ventila kroz koje ulazi vazduh ili smeša goriva i vazduha i izduvnih ventila kroz koje se izbacuju ostaci nakon sagorevanja. Dakle, oni sinhronizuju kretanje klipova i rad ventila, inače motor ne bi mogao ispravno da radi. Kod nekih motora zupčasti kaiš pokreće i pumpu za vodu (tj. rashladnu tečnost).

Posetite nas na fejsbuku, kako biste saznali veći broj praktičnih saveta pri kupovini auto delova.

Marka i model automobila

Godina proizvodnje (obavezno)

Zapremina motora (obavezno)

Snaka motora u KW (obavezno)

Broj šasije (poželjno)

Deo koji Vam je potreban

Broj telefona

Vaš Email (obavezno)