Šta da radimo kad zaledi ručna ?

0 Comments

Šta da radimo kad zaledi ručna

sta-da-radimo-kada-zaledi-rucna-kocnica
Šta da radimo kad zaledi ručna kočnica?
sta-da-radimo-kada-zaledi-rucna-kocnica
Šta da radimo kada zaledi ručna kočnica

Masnoća, prljavština, vlaga i industrijska so, glavni su neprijatelji doboš kočnica. Onaj ko to zanemari cenu će platiti kada padne temperatura a kočnice zalede i otkažu. Zato je bolje reagovati što pre.

Neki od saveta koji novi vozači dobijaju jeste da nikada ne koriste ručnu kočnicu zimi!  Zašto? Odgovor je skoro svima poznat: „tokom noći sajla kočnice će zalediti i ujutro nećeš moći da otkočiš automobil“.  Ovo je bio standardni problem na „Ladama“ i „Jugićima“ i mnogim modelima iz druge polovine prošlog veka ali se, naravno, ne dešava na novijim i dobro održavanim automobilima.Ali u Srbiji gde je prosečna starost automobila preko 25 godina situacija je nešto drugačija pa je i dalje puno vlasnika automobila koji zimi muku muče sa zaleđenom ručnom kočnicom.

Oštećenja i neodržavanje su glavni krivci!
I ako traju znatno duže od diskova, doboše treba proveravati na redovnim servisima i po potrebi zameniti odredjenje delove, sajle ili čitav mehanizam(sajlu ručne, kočioni cilindar, paknove ili pločice, kočiona čeljust, diskove zadnjih kočnica ili doboš zadnjih kočnica)
Glavni krivac je nemar, odnosno oštećenje na takozvanom „bužiru“tj zaštiti, zaštiti same sajle. Kada prljavština i voda prodiru u sajlu tu se vremenom slivaju u doboš kočnice. Kada dođe zima i ledeno vreme i temperature padnu ispod nule, javljaju se i
pravi problemi. Voda u sajli se zaledi i ko u toku dana ili noći povuče ručnu kočnicu ujutro će teško pokrenuti vozilo jer je točak „zapekao“. U ekstremnim slučajevima, kada su i doboši puni tečnosti, dešava se da se obloge zalede i ostanu zalepljene za ivicu bubnja bez obzira na to što ručna kočnica uveče nije podignuta. 
Opruge unutar doboša, koje u normalnim okolnostima razmiču paknove, jednostavno nisu dovoljno jake da ih odlepe i tada je skoro nemoguće krenuti.
sta-da-radimo-kada-zaledi-rucna-kocnica
Šta da radimo kada zaledi ručna kočnica ?

Kako se pokrenuti u tom slučaju?

Set pakni traje i preko 100.000 kilometara u zavisnosti od više faktora ali i od stila vožnje. Sam doboš traje i preko 150.000 kilometara, takođe od stila vožnje zavisi ali i od najvažnijeg za vaš auto i vašu sigurnost – redovnog održavanja!
Za takve slučajeve mnogi savetuju da automobil pokrenete i tokom vožnje pokušavate da „razradite“ ručnu kočnicu. Naš saveti su da ovo ne pokušavate jer rizikujete da se usled opterećenja koje izaziva veliko i konstantno trenje, zapale zadnji paknovi ili pločice, čime praktično ostajete bez izuzetno bitnog dela: zadnje kočnice i svaka dalja vožnja postaje nebezbedna. Takođe, možete probati i vožnjom napred-nazad koja će u nekim slučajevima odblokirati kočnice. Najbolji, i praktično jedini način da ponovo pokrenete automobil bez negativnih posledica je da  ga utoplite, što ćete najlakše uraditi u nekoj garaži ili polivanjem toplom vodom doboša kroz felnu i iznad točka.
Osim paknova i pločica, u potrošne delove spadaju i kočioni cilindri. Oni mogu potrajati i desetak godina, a kraj im ubrzava voda u kočionoj tečnosti ali i sam stil vožnje sto smo predhodno i naglasili.
Neprijatan je to posao jer skidanje točka i grejanje sajle i doboša po hladnom vremenu predstavlja pravo mučenje. Ukoliko nemate drugog izbora i automobil morate parkirati pod nagibom, naš savet je da ukoliko za to postoje uslovi, ostavite spuštenu ručnu kočnicu, menjač ubacite u brzinu, a točkove zakrenete ili stavite nesto ispred točkova. Ali ipak najbolje rešenje za probleme sa ručnom kočnicom i uopšte sistemom za kočenje je preventiva, tj da se pregleda stanje doboša i sajla ručne i izvrši zamena po potrebi. Sama sajla nije skupa, zavisi od modela vozila.
Zamenu može obaviti praktično svaki servis. Čak ni zamena zadnjih kočnica nije preskupa. Predlažemo i set u kome se nalaze:  Opruga  paknovi, pločice, kočioni cilindar i neophodni podmazivači.

Diskovi i doboši

Set paknova ili pločica, doboš i kočioni cilindar (na slici) iskusniji priučeni majstori mogu zameniti samostalno, ostalima preporučujemo usluge profesionalnih servisera.
Negativna strana doboš kočnica je njihova relativno niska efikasnost. Zato što povećanjem sile kojom delujemo na papučicu kočnice ne povećavamo proporcionalno i silu kojom kočnice deluju na točkove. Drugim rečima, koliko god jako da pritiskamo papučicu kočnice sila kočenja se neće značajno povećati.
Oštećena obloga sajle ručne kočnice je najčešći uzrok njihovog blokiranja i vozačevih problema zimi kao i voda u dobošu kočnica.
Kočioni diskovi, sa druge strane, nemaju taj problem i zato su, kao bezbednije i pouzdanije rešenje, vremenom postali dominantni. Sa tehničke strane doboš kočnice spadaju u automobilsku praistoriju. Ipak, one se i dan danas koriste kao parkirne kočnice i to ne samo u malim gradskim automobilima već i u onim težim, novijim i skupljim.
Kod starijih i lošije održavanih vozila gde postoji rizik od ulaska vode u kočioni sistem treba izbegavati upotrebu ručne kočnice po hladnom vremenu
Razlog je u njihovoj ekonomičnosti i otpornosti na više temperature. Papučice doboš kočnica deluju daleko većom površinom u odnosu na pločice kod disk kočnica i samim tim traju duže.
Iz istog razloga, doboši su otporniji na visoke temperature koje se stvaraju  tokom kočenja i kod njih se u tim slučajevima u manjoj meri smanjuje kočiona sila.
To je i glavni razlog zbog kojeg se doboši i dalje koriste kao parkirne kočnice i kod skupljih, snažnijih i težih automobila. One su postavljene da deluju uz zadnje diskove, često i iznuta u samom disku u posebnom centralnom zadebljanju.
Nadamo se da ste nešto novo naučili ili se prisetili i da smo uspeli da vam pomognemo
barem da vas potstaknemo da održavate vašeg motornog ljubimca i sebi priuštite zadovljstvo ali i sigurnost u vašoj pokretnoj kući

Pogledajte ponudu delova ili posetite naše saradnike (ovde)

Ознаке:

O nama

Jeftini Auto Delovi posluje od 2015. godine na domaćem tržistu. Jeftini Auto Delovi su postali pouzdan partner u dostavljanju rezervnih auto delova mnogim kupcima na teritoriji cele Srbije.

Navigacija