Set Kvačila Jeftino

SET KVAČILA JEFTINO

SET KVAČILA JEFTINO

SET KVAČILA JEFTINO – Za modele

ALFA ROMEO, AUDI, BMW, CHEVROLET, CHRYSLER, CITROEN, DACIA. DAEWOO, DAIHATSU, FIAT, FORD, HONDA, HYUNDAI, ISUZU, IVECO, KIA, LANCIA, LAND ROVER, MAZDA, MERCEDES, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, PORSCHE, RENAULT, ROVER, SEAT, SKODA, SMART, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VW, VOLKSWAGEN 

SET KVAČILA JEFTINO – Princip rada

Kvačilo je mehaničkI sklop kojI ima ulogu da spoji dva rotaciona vratila. Poznato je da mnogi uređaji imaju sopstvena kvačila, ali ćemo se ovde koncetrisati na kvačilo koje se nalazi između motora i menjača automobila.

Zašto nam je potrebno kvačilo?

U automobilu nam je potrebno kvačilo iz razloga što se kolenasto vratilo okreće sve vreme dok je automobil upaljen, a točkovi stoje u stanju mirovanja. Zato se pri paljenju automobila pritiska pedala kvačila – kako bi se točkovi odvojili od motora i da se automobil ne bi naglo pokrenuo (i zatim ugasio).

Isto važi prilikom zaustavljanja vozila. Kočnice su potrebne da zaustavimo kretanje, ali da bi to uradili pogon točkova mora da bit odvojen od motora. Kvačilo nam omogućava da mekano povežemo rotaciju radilice motora sa pogonskim vratilom menjača, kao i tokom menjanja brzina.

SET KVAČILA JEFTINO Kako radi kvačilo?

Kvačilo funkcioniše pomoću trenja između lamele i zamajca.

Dok je kvačilo operativno, sve se vrti u zajedničkom sklopu (radilica motora i menjača). Kada pritisnemo pedalu kvačila, potisni ležaj pritiska centar lepeze, što izaziva smanjenje pritiska na lamelu i ona se odvaja od zamajca. Imajte u vidu da se radilica i dalje obrće.

Kada sklonimo nogu sa pedale, potisni ležaj se pomera unazad, čime lepeza ponovo pritiska lamelu. Lamela naleže na zamajac i dolazi do trenja.

Set kvačila se sastoji iz dosta sitnih delova, ali glavne komponente seta kvačila su potisni ležaj, korpa i lamela. Korpa kvačila je zapravo skup više delova (korpa, lepeza, nitne, potisna ploča). Ova tri dela uglavnom sadrži svaki set kvačila, dok neki podrazumevaju i zamajac, ali se on obično kupuje odvojeno.

SET KVAČILA JEFTINO Zamajac

Zamajac kvačila je povezan direktno na radilicu motora (kolenasto vratilo) i vrti se uporedo sa radilicom. Imajući u vidu da kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem, radilica ne dobija konstantnu energiju, već se momenat ostvaruje eksplozijama u komoroma – što dovodi do sitnih fluktuacija u radu.

Te fluktuacije se izražavaju kroz vibracije u zupčanicima, jer se zupci međusobno udaraju pri svakoj fluktuaciji i proizvode vibracije. Kako bi se umanjio efekat vibracija, proizvođači su na radilicu ugradili zamajac, koji funkcioniše kao teg i stabilizuje njen rad.

Stvari postaju komplikovanije kada je u pitanju plivajući zamajac ili tzv. zamajac sa dvostrukom masom. Potreba za plivajućim zamajcem je nastala kod turbo dizelaša, jer se ispoljavaju veće udarne sile na radilicu.

Mišljenje mnogih da je plivajući zamajac predvidjen za dizel automobile, ali sve više automobila sa turbo benzincima takođe ima plivajući zamajac. Plivajući zamajac je veoma zastupljena tema, pa ćemo posvetiti poseban tekst tome.

Potisna ploča

Veoma važan deo seta kvačila je potisna ploča, koja je pričvršćena za zamajac. Potisna ploča sa oprugama ima dve uloge:

  • Da set kvačila spaja istovremeno
  • Da amortizuje udarce pri puštanju pedale kvačila

SET KVAČILA JEFTINO Lamela

Na sastavu zamajca i potisne ploče nalazi se lamela. Lamela sadrži materijal ferodni sličan onome na kočionim pločicama, preko kojeg se prenosi snaga motora na zamajc a kasnije na točkove.

Druk lager (potisni ležaj)

Druk lager je povezan sa trapeznim delom korpe kvačila na jednom kraju i opružnim mehanizmom na drugom kraju. Potisni lager naleže na lepezu pri  pritiskanju papučice kvačila, što odvaja lamelu od zamajca.

Postoje dve vrste potisnog ležaja:

  • Standardni – za čije funkcionisanje je zadužen glavni i pomoćni cilindar kvačila, kao i viljuška ležaja
  • Hidraulični – funkcioniše pomoću radnog cilindra i sastoji se od manje delova u odnosu na standardni

Glavni i pomoćni cilindar kvačila

Glavni cilindar kvačila sadrži posudu u kome se nalazi kočiona tečnost. Povezan je sa pomoćnim cilindrom pomoću creva. Kada pritisnete pedalu kvačila, tečnost teče iz glavnog cilindra kvačila u pomoćni cilindar, čime se izaziva sila potrebna da se pomeri lamela.

On sadrži unutrašnje i spoljašnje zaptivke koje mogu da omanu. Ako je problem sa spoljašnom zaptivkom, kočiona tečnost će cureti, a kvačilo neće raditi.. Čak možete primetiti baricu tečnosti ispod pedale kvačila.

SET KVAČILA JEFTINO

Kada se menja set kvačila?

Kao i mnogi delovi automobila, kvačilo je potrošni deo koji se mora menjati u odredjenom vremenskom periodu. Ako ste razumeli princip funkcionisanja kvačila. Jasno vam je da vremenom dolazi do trošenja lamele, tj ferodnih obloga na njoj.

Kada je lamela istrošena teško je postići elastičan prenos snage između motora i menjača. Koliki je vek trajanja kvačila zavisi od više faktora, prvenstveno od stila vožnje. Čak i ozloglašeni plivajući zamajac neće stradati  pre vremena ako se automobil ne forsira preko fabričkih performansi u toku vožnje.

Originalna fabrička kvačila mogu imati vek trajanja između 120.000 i 200.000 kilometara. Zamenska kvačila su obično nižeg kvaliteta i njihov interval zamene će biti kraći.

Pravilo je da se vrši zamena kompletnog seta kvačila, jer problem sa jednim od ovih delova obično podrazumeva i probleme u budućnosti sa ostalim. Zamena seta kvačila je komplikovan i skup postupak, zamenom kompletnog seta se štedi na troškovima rada i višestrukom odlasku u servis.

Ako vas zanima najjeftiniji set kvačila proverenog kvaliteta, kontaktirajte nas i saznajte koja je cena za set kvačila vašeg vozila.

Marka i model automobila

Godina proizvodnje (obavezno)

Zapremina motora (obavezno)

Snaka motora u KW (obavezno)

Broj šasije (poželjno)

Deo koji Vam je potreban

Broj telefona

Vaš Email (obavezno)