Hladnjak Motora

hladnjak-motora-jeftino

 

 

hladnjak-motora

Hladnjak motora jeftino

HLADNJAK MOTORA za sledeće modele automobila:

HLADNJAK MOTORA

ALFA ROMEO, AUDI, BMW, CHEVROLET, CHRYSLER, DACIA, DAEWOO, DAIHATSU, FIAT, FORD, HONDA, HYUNDAI, ISUZU, IVECO, KIA, LANCIA, LAND ROVER, MAZDA, MERCEDES, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, PORSCHE, RENAULT, ROVER, SEAT, SKODA, SMART, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VW, VOLKSWAGEN

HLADNJAK MOTORA

Hladnjak motora je bitan deo koji hladi rad motora jer se na svaka dva obrtaja kolenastog vratila obavi po jedno sagorevanje. Prilikom sagorevanja oslobađa se velika količina toplote. Da bi se motor zaštitio štetnog delovanja visoke temperature neophodno je da se vrši njegovo hlađenje u toku rada. U tu svrhu se koriste uređaji za hlađenje koji se mogu svrstati u dve grupe: Hlađenje pomoću rashladne tečnosti i Hlađenje pomoću vazduha

hladnjak-klima-voda-intercooler

 

HLADNJAK MOTORA

Za motore koji se hlade pomoću rashladne tečnosti nalaze se otvori u glavi i bloku motora kroz koje struji voda. Otvori se nalaze u blizini zagrejanih delova motora. Hlađenje rashladnom tečnošću je cirkularno hlađenje. Deo sistema za hlađenje je pumpa koja proizvodi protok rashlađene tečnosti, a tu su i ventilator, hladnjak i termostat.Sklop kućišta sa termostatom se koristi za brže postizanje radne temperature motora. Kratak protok rashladne tečnosti se potreban je da bi se ne postigla radna temperatura Kružni put kroz hladnjak motora se koristi nakon postizanja zadate radne temperature.Antifriz prihvata u sebe toplotu zagrejanih delova, od čega se i sam zagreje pa se šalje zagrejan u hladnjak motora na ponovno hlađenje.Nakon toga rashlađena se vraća u motor da preuzme ponovo toplotu. Došli smo do zaključka da rashladna tečnost neprestano cirkuliše od motora do hladnjaka i nazad i to nazivamo sistem hlađenja.

grejac-kabine-mali-hladnjak

Izmenjivač toplote u kabini

MALI HLADNJAK/ GREJAČ KABINE/ IZMENJIVAČ TOPLOTE
Mali hladnjak takozvani grejač kabine služi kako bi putnicima omogućio odgovarajuću temperaturu u vozačkoj kabini i kabini gde su putnici.On svojim odavanjem toplote koju mu šalje motor a otvaranjem termostata šalje zagrejanu rashladnu tečnost u sam izmenjivač toplote.To samom vozaču pomaže u lakšem i prijatnijem upravljanju svog automobila i stvara osećaj prijatnosti tokom vožnje.
U kabini automobila odnosno na samoj instrument tabli postoji klapna – regulator jačine temperatura kojim vozač određuje istu za vreme vožnje.Tu je i regulator broja obrtaja ventilatora kabine čime se određuje količine unetog zagrejanog vazduha.Kako za grejanje unutrašnjeg dela auta sistem zagrejanosti i mali hladnjak imaju glavnu ulogu u odleđivanju zaleđenih staklenih delova.U zimskom periodu pomaže da se stakla pravilno odmrznu vozacu i omoguće nesmetano,sigurno i bezbedno upravljanje automobilom.

TERMOSTAT

Termostat je sastavni deo rashladnog sistema svakog automobila.On vrši regulaciju stepena temperature rashladne tečnosti u motoru i određuje tačku puštanja zagrejane odnosno rashlađene tečnosti u blok motora i glavu motora kao i u takozvani mali mali hladnjak koji sluzi za grejanje putnika u kabini (o čemu ćemo u nastavku teksta pričati).
Termostat je jako bitan deo svakog vozila jer on određuje precizno temperaturu i pa njegovom signalu motor može tačno regulisati temperaturu antifriza i samim tim odrediti kada je vreme za aktiviranje hladnog (saugh) starta motora i njegovo gašenje kada je motor zagrejan.Napominjemo da temperatura rashladne tečnosti određuje i količinu goriva koju dpf dizna propušta i daje nesmetan i mekan rad motora.

HLADNJAK MOTORA-TERMOSTAT

Naš savet je da na termostat obratite pažnju pred početak zimskog perioda jer njegova ispravnost dovodi u hladnim danima brže zagrevanje putničke kabine i odleđivanje zaleđenih prozora kao i prijatan ugođaj putnika i vozača,a kada vozilo postigne radnu teperaturu. On motoru omogućava hlađenje,rasterećuje ga od zagrevanja i daje nesmetan rad kao i maksimum snage i smanjenje potrošnje pogonskog goriva.Posebnu pažnju obratiti na antifriz koji koristite jer on sprečava skupljanje kamenca na termostatu i blokiranje rada termostata.

termostat-kuciste

Kućište termostat jeftino

 

VENTILATOR HLADNJAKA

Ventilator hladnjaka motora je sastavni deo svakog auto hladnjaka i sistema hladjenja.Uglavnom stoji ispred ili iza samog hladnjaka i služi za to  da kada vozilo stoji u stanju mirovanja sa upaljenim motorom
Ventilatori su u novijem dobu uglavnom elektricni i vođeni kompjuterskim signalom koji im daje podatak preko davača temperature. Davač temperature će odrediti kada će se aktivitari, kojom brzinom i koji vremenski period će biti aktivan,
VENTILATOR HLADNJAK MOTORA

EKSPANZIONA PRELIVNA POSUDA

posuda-rashladne-tečnosti

Posuda za vodu hlađenje motora

Rashladni sistem kružnim cirkulisanjem antifriza  koga stvara pumpa za vodu i grejanjem rashladne tečnosti koju odaje motor podiže temperaturu od 78c-92c.U isto vreme se stvara pritisak odavanjem toplote hlađenjem motora koji se mora negde skladištiti.
ANTIFRIZ

Antifriz se preporučuje da bude sa oznakom G12 za aluminijumske hladnjake motora ili G11 za ostale tipove hladnjaka. Na posudi ekspanzionoj postoji merni graničnik i uglavnom su to dve linije Min i Max pa je preporučeno da količina tečnosti bude između te dve oznake.
Zadovoljni klijenti su naš prioritet. Hvala na ukazanom poverenju! Za sva pitanja i nedoumice u vezi HLADNJAKA MOTORA stojimo Vam na raspolaganju.
POZOVITE NAS na 063 7736990 ili 065 2330101

Marka i model automobila

Godina proizvodnje (obavezno)

Zapremina motora (obavezno)

Snaka motora u KW (obavezno)

Broj šasije (poželjno)

Deo koji Vam je potreban

Broj telefona

Vaš Email (obavezno)